Cart

4 PORCEDo hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

SUROVINY

  • 400 g zadního hovězího masa
  • 400 g jehněčí kýty
  • 250 g uzené krkovice
  • 100 g špeku
  • 1 syrová oloupaná brambora
  • 1 rajče
  • 1 bílá paprika
  • 1 střední cibule
  • ½ lžičky jalovce
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce jemně nastrouhaného křenu
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • chleba
  • pepř
  • sůl

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • alobal

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

Postup

  • 1Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  • 2Hovězí a jehněčí maso nakrájíme na plátky 1 cm silné, 10 cm dlouhé a 6 cm široké. Každý kousek jehněčího masa osolíme a opepříme z obou stran a na jednu stranu rozetřeme hořčici.
  • 3Špek a uzenou krkovici nakrájíme na plátky 0,5–1 cm silné a 5 cm dlouhé a široké. Klobásu oloupeme a nakrájíme na kolečka. Na každý plátek jehněčího položíme plátek špeku a přehneme, aby byl špek zabalený.
  • 4Hovězí plátky osolíme a opepříme, na každý dáme kolečko klobásy a přehneme, aby byla klobása zabalená. Do uzené krkovice z jedné strany vetřeme jalovec, kmín a křen.
  • 5Bramboru omyjeme a nakrájíme na plátky silné 0,5 cm, papriku na čtverce o straně 5 cm. Cibuli oloupeme, překrojíme na čtvrtiny a rozdělíme na jednotlivé dílky.
  • 6Na jehlu napíchneme jako první půl brambory řeznou stranou dovnitř, aby držela maso, pak jehněčí, cibuli, hovězí, papriku, uzenou krkovici a stále opakujeme. Na konec jehly dáme kus brambory. Celý špíz zasypeme paprikou a lehce osolíme.
  • 7Rajče omyjeme, osušíme, překrojíme napůl a půlky nakrájíme na tenké plátky. Vyskládáme je na alobal a na ně položíme jehlu s masem. Jehlu důkladně zabalíme do alobalu a pečeme v troubě 30 minut. Hotovou živáňskou vyndáme a necháme zabalenou v alobalu 10 minut odležet.
Tip
Podávejte s chlebem. Strana uzeného, která je namazaná křenem, jalovcem a kmínem, by měla jít (od papriky) k masu. Můžete udělat jeden velký špíz, ale i více menších. Pak budete potřebovat více rajčat pod maso a více brambor na začátek a konec špízu. Na přípravu budete potřebovat jehly na špízy.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef

SUROVINY

JEŠTĚ POTŘEBUJETE