4 PORCEDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY
- 400 g zadního hovězího masa
- 400 g jehněčí kýty
- 250 g uzené krkovice
- 100 g špeku
- 1 syrová oloupaná brambora
- 1 rajče
- 1 bílá paprika
- 1 střední cibule
- ½ lžičky jalovce
- ½ lžičky drceného kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžíce jemně nastrouhaného křenu
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- chleba
- pepř
- sůl
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- alobal
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
Postup
- 1Troubu rozehřejeme na 180 °C.
- 2Hovězí a jehněčí maso nakrájíme na plátky 1 cm silné, 10 cm dlouhé a 6 cm široké. Každý kousek jehněčího masa osolíme a opepříme z obou stran a na jednu stranu rozetřeme hořčici.
- 3Špek a uzenou krkovici nakrájíme na plátky 0,5–1 cm silné a 5 cm dlouhé a široké. Klobásu oloupeme a nakrájíme na kolečka. Na každý plátek jehněčího položíme plátek špeku a přehneme, aby byl špek zabalený.
- 4Hovězí plátky osolíme a opepříme, na každý dáme kolečko klobásy a přehneme, aby byla klobása zabalená. Do uzené krkovice z jedné strany vetřeme jalovec, kmín a křen.
- 5Bramboru omyjeme a nakrájíme na plátky silné 0,5 cm, papriku na čtverce o straně 5 cm. Cibuli oloupeme, překrojíme na čtvrtiny a rozdělíme na jednotlivé dílky.
- 6Na jehlu napíchneme jako první půl brambory řeznou stranou dovnitř, aby držela maso, pak jehněčí, cibuli, hovězí, papriku, uzenou krkovici a stále opakujeme. Na konec jehly dáme kus brambory. Celý špíz zasypeme paprikou a lehce osolíme.
- 7Rajče omyjeme, osušíme, překrojíme napůl a půlky nakrájíme na tenké plátky. Vyskládáme je na alobal a na ně položíme jehlu s masem. Jehlu důkladně zabalíme do alobalu a pečeme v troubě 30 minut. Hotovou živáňskou vyndáme a necháme zabalenou v alobalu 10 minut odležet.
Tip
Podávejte s chlebem.
Strana uzeného, která je namazaná křenem, jalovcem a kmínem, by měla jít (od papriky) k masu.
Můžete udělat jeden velký špíz, ale i více menších. Pak budete potřebovat více rajčat pod maso a více brambor na začátek a konec špízu.
Na přípravu budete potřebovat jehly na špízy.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef