Cart

480 GRychlovka

Buy all ingredients right below the recipe

SUROVINY

  • 3 žloutky
  • 10 g plnotučné hořčice
  • 2 špetky soli
  • 460 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • šťáva z 1 menšího citronu

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

POSTUP

  • 1Žloutky smícháme s hořčicí a špetkou soli a dáme na 20 minut vychladit do lednice. Olej také necháme vychladit.
  • 2Vychlazené žloutky začneme míchat metlou a tenkým pramínkem za stálého míchání pomalu přilijeme polovinu oleje. Jakmile začne směs houstnout, přilijeme za stálého míchání ocet a citronovou šťávu. Důkladně promícháme. Za stálého míchání přilijeme tenkým pramínkem zbylý olej. Mícháme, dokud není majonéza hustá.
  • 3Majonézu dle potřeby dochutíme jednou či dvěma špetkami soli a dáme vychladit do lednice.
Tip
Ještě budete potřebovat misku s kulatým dnem a metličku. Vejce musí být co nejvíc čerstvá. Je důležité, aby všechny suroviny měly stejnou teplotu. Majonézu jde poté připravit mnohem snadněji. Tímto způsobem můžete připravit různé druhy majonéz. Stačí vyměnit slunečnicový olej za jiný druh, případně majonézu ochutit kořením. Majonézu lze připravit v robotu nebo pomocí tyčového mixéru. Olej ze začátku klidně jen kapejte a každou kapku vždy pořádně zašlehejte. Pokud se majonéza přece jen takzvaně zdrcne, tedy nezačne houstnout, ale naopak řídnout a olej se bude oddělovat od žloutku, začněte nanovo s novými žloutky a olejem. Jakmile začne nová majonéza houstnout, přilévejte pomalu tu sraženou. Do husté hmoty pomalu zašlehejte zbylý olej.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef

SUROVINY