1 BURGERDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
BURGER
- 1 bulka na burger
- 150g předního hovězího masa
- Kečup
- 1 čerstvé rajče
- 1 portobello
- Sůl
- Pepř
PARMAZÁNOVÝ CHIPS
- 20 g strouhaného parmezánu
KARAMELIZOVANÁ CIBULKA
- 1 větší cibule
- 30 g třtinového cukru
- 5 g másla
- Sůl
- 8 ml balzamikového octa
- Troška oleje
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
Příprava parmezánového chipsu:
- 1Nastrouhaný parmezán klademe ve tvaru koleček na plech s pečícím papírem. Velikost by měla být zhruba stejná jako průměr briošky.
- 2Poté plech vyndáme a necháme vychladnout.
- 3Dáme do trouby a pečeme při 180°C přibližně 5 minut do zlatova.
Postup na přípravu karamelizované cibule:
- 1Cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky.
- 2Na pánvi rozehřejeme máslo spolu s troškou oleje, aby se nám nepřepálilo.
- 3Cibuli orestujeme na másle do tmavší zlatavé barvy, poté zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat.
- 4Nakonec přidáme balzamikový ocet, důkladně promícháme, lehce osolíme a necháme ještě pár minut aby se nám vyvařila tekutina.
Příprava samotného burgeru:
- 1Hovězí maso je před samotným mletím potřeba nechat pořádně vychladnout.
- 2Maso očistíme, nakrájíme na větší nudle a nameleme. Po namletí řádně zapracujeme, navážíme na 150g a vytvarujeme burgery.
- 3Maso, jelikož je kvalitní dochucujeme jen solí a čerstvě mletým pepřem a těsně než jde na gril, stejně jako steak.
- 4Briošku rozřízneme a obě půlky otoustujeme na grilu, aby se nám prohřály.
- 5Mezi tím na grilu opečeme na olivovém oleji burger přibližně 2 minuty z každé strany. Důležité je maso špachtlí roztáhnout na pravidelnou placku, protože se maso pečením smršťuje.
- 6Nakonec přiklopíme a necháme necelou minutu pod poklicí, aby se nám udělalo i uvnitř. Pokud máme gril řádně rozpálený, burger bude za tuto dobu propečený medium až medium-well, což je přesně stupeň, který potřebujeme. Zároveň s masem orestujeme osolené a opepřené plátky žampionů, spolu s plátkem čerstvého rajčete.
- 7Když je maso hotové, obě strany briošky potřeme kečupem, na spodní vložíme maso, na maso zkaramelizovanou cibulku, na ní kolečko parmezánového chipsu, na který přijde rajče s žampiony. Nakonec přiklopíme vrchní stranou briošky a můžeme podávat.
Tip
Ideální poměr je 80% masa a 20% tuku, jelikož tuk je nositelem chutí a samotný burger pak nebude vysušený a bude krásné šťavnatý.
Bistro Dish
Dish je moderní pražské bistro, kde připravují vyhlášené burgery. Ty vyrábí z poctivých surovin, ať už jde o domácí housky, omáčky nebo hranolky. Big Seven Travel je dva roky po sobě zařadil mezi 20 nejlepších evropských burgráren.