Cart

Buy all ingredients right below the recipe

SUROVINY

  • 800 g mrkve
  • 1 lžíce najemno nasekaného čerstvého tymiánu (lze použít i 1 lžičku sušeného)
  • 20 g másla (povoleného)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 hrst čerstvé pažitky (nasekané najemno)
  • Sůl
  • Pepř

SUROVINY K SERVÍROVÁNÍ

  • Balkánský sýr
  • Feta sýr

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

POSTUP

  • 1Nejprve si ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a rozpalte si gril.
  • 2Všechnu mrkev omyjte, zbavte stopky a podélně rozpulte. Poté ji dejte do vroucí vody a vařte na středním plameni 8–10 minut (záleží na velikosti mrkve). Mrkev by po uvaření měla být stále lehce křupavá.
  • 3Mezitím co se vaří mrkev, si připravte hořčičný dip. Ten následně zakryjte potravinovou fólií a vložte do lednice. Po uvaření mrkev okamžitě prudce zchlaďte (nejlépe v míse s ledem, popřípadě pod tekoucí studenou vodou). Takto připravenou mrkev přesuňte na rozpálený gril a zprudka grilujte 8–9 minut. V průběhu grilování ji alespoň jednou otočte.
  • 4Mezitím si připravte marinádu: Ve větší míse smíchejte tymián, máslo, olej, citronovou kůru, sůl a pepř a vše promíchejte.
  • 5Jakmile bude mít mrkev hnědou barvu, přesuňte ji z grilu do mísy s marinádou a důkladně promíchejte, tak aby byla celá pokrytá. Poté ji společně s hořčičným dipem dejte na talíř, posypte pažitkou a podávejte.
Tip
Grilovaná mrkev se výborně hodí jako příloha k masu. Hotovou mrkev můžete ještě posypat balkánským sýrem, nebo sýrem feta.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek. Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené. Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na rychlé a zdravé vaření. Autorka fotografie je Marie Bartošová.

SUROVINY

SUROVINY K SERVÍROVÁNÍ