6 PORCÍDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
ROLÁDA
- 1 vykostěné kuře, cca 1,2 kg v původním stavu
- 30 g mraženého nebo čerstvě vyloupaného hrášku
- 4-6 plátků šunky, podle velikosti
- 1 rohlík včera nakrájený na kostky a ponechaný na vzduchu, aby oschl
- 2 lžíce másla
- 2 vejce
- 3 špetky soli
ŠŤÁVA
- 1 lžíce másla
- 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
Postup
- 1Ještě než začnete vykosťovat kuře, rozehřejte v pánvi lžíci másla. Jakmile zpění, vlijte na něj vajíčka rozkvedlaná se špetkou soli a asi minutu nebo dvě míchejte na středním žáru, až se vajíčka teplem srazí a získáte míchanici. Zbytečně je nevysušte, není potřeba z nich umíchat strusku. Míchaná vajíčka promíchejte s mraženým hráškem a vyklopte na talířek, aby zatím vychladla. Hrášek předem nerozmrazujte, je ho málo a povolí ve zbytkovém teple vajec.
- 2Vykostěte kuře a nechte ho na prkénku ležet kůží dolů. Pokud máte pocit, že je povrch masa příliš hrbolatý a nestejnoměrný, kuře překryjte fólií nebo rozstřiženým igelitovým sáčkem a trochu ho naklepte paličkou. Troubu začněte předehřívat na 190 stupňů.
- 3Vychladlá vajíčka smíchejte s nakrájeným oschlým pečivem. Kuře na povrchu osolte špetkou soli a poklaďte plátky šunky. Tam, kde má kuře prsa, rozložte nádivku, a pak ji nekompromisně zarolujte do masa, stehenní část masa tedy zůstane vně. Odstřihněte si asi 1 metr kuchyňského provázku a na jednom kraji rolády uvažte pevnou a utaženou smyčku. Následně roládu omotejte zhruba v dvoucentimetrových intervalech, nebojte se provázek utahovat. Maso se v troubě smrskne a vypeče, tak ať vám smyčky nepovolí. Na konci rolády jakkoli uvažte konec provázku k předchozí smyčce, nebojte se, ani obyčejný uzlík jen tak nepovolí.
- 4Na povrchu potřete roládu zbývajícím máslem a osolte zbývající solí. Položte do pekáčku, nezakrývejte, vložte do trouby a 30 minut nechte svému osudu.
- 5Po 30 minutách začne kuře získávat barvu a v pekáčku se bude tvořit výpek. Abyste dostali šťávu, podlijte nyní maso 200 ml vody. Pečte dalších 30 minut, přičemž co 10 minut přiskočte k troubě, výpekem maso přelijte a kontrolujte, zda je ho dost, případně opět dolijte trochu vody. Přelévání masa způsobí jeho hezčí zezlátnutí a taky vylepší chuť výpeku.
- 6Těsně předtím, než se maso dopeče, rozehřejte v malém kastrůlku máslo. Do zpěněného másla nasypte mouku a lžící nebo malou metličkou na středně silném plameni míchejte několik minut, až tato jíška získá světle hnědou barvu. Je možné, že budete muset postupně tlumit žár, aby se jíška příliš nepřismahla.
- 7Upečenou roládu vyjměte z trouby i s pekáčkem. Roládu přendejte na talíř nebo na prkénko a výpek slijte přes cedník na jíšku. Ihned pořádně rozmíchejte. Pokud vám vznikne něco mezi tmelem a lepidlem, znamená to, že v pekáčku bylo málo tekutiny, dolijte proto to kastrůlku 100-150 ml vody, to by mělo dát vzniknout konzistenci, která se mnohem víc blíží omáčce. Nechte zvolna vařit aspoň 15 minut (20 je lepších), občas promíchejte, případně dolijte hlt odpařené vody. Aby mezitím kuřecí roláda nevychladla, vraťte ji do prázdného pekáčku a vložte do vypnuté trouby, tam krásně dojde a zvláční.
- 8Šťávu dochuťte solí a pepřem, nic jiného by neměla potřebovat.
- 9Roládu zbavte provázku a ostrým nožem nakrájejte na centimetrové plátky. Podávejte s vařenými bramborami nebo rýží, přelévejte šťávou.
Tip
Pokud si dáte vařit vývar z kostí z vykostěného kuřete, zatímco se roláda peče, použijte tento rodící se vývar jak na podlévání kuřete v troubě, tak na doplnění tekutiny do šťávy v kastrůlku. Rozdíl je nebetyčný.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.