Cart

1 PEKÁČDo hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

SUROVINY

  • 500 g třešní
  • 6 vajec
  • 100 g krupicového cukru
  • 300 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kypřícího prášku
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu

ALTERNATIVNÍ OVOCE

  • Borůvky
  • Rybíz
  • Jahody

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

POSTUP

  • 1Nejprve si vyndáme všechny suroviny na linku, aby přijaly pokojovou teplotu (Tento krok je velice důležitý, abychom předešli případnému sražení těsta.).
  • 2Plech vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  • 3Třešně omyjeme, očistíme a vypeckujeme.
  • 4Vejce rozdělíme do dvou misek na žloutky a bílky.
  • 5Máslo utřeme s cukrem do hezké nadýchané pěny. Poté do ní zašleháme jeden žloutek za druhým a na závěr i najemno nastrouhanou citrónovou kůru.
  • 6Hladkou mouku promícháme s kypřicím práškem, prosejeme ji do misky a zamícháme do máslové směsi.
  • 7Nyní vyšleháme bílky dotuha. Rozdělíme je na dvě části a jednu po druhé jemně metličkou zamícháme do těsta (Bílky je lepší do základu zašlehávat nadvakrát. Základ, ve kterém je více mouky, totiž bývá těžký, a proto první část bílků slouží k naředění, a teprve druhá k načechrání těsta.).
  • 8Těsto rovnoměrně rozprostřeme do pekáče, navrch poklademe třešně a poté dáme péct do trouby vyhřáté na 160 °C na 30 minut.
  • 9Upečenou bublaninu poprášíme moučkovým cukrem a poté ji nakrájíme na čtverečky.
Tip
Pro bublaninu nemusíte vždy použít jen třešně, ale i jakékoliv jiné ovoce. Skvělé jsou i borůvky, jahody, ale i rybíz.
Neplecha na plechu
Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží ve své nové knize Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

SUROVINY

ALTERNATIVNÍ OVOCE