
Pieropan
Pieropan Soave Calvarino 2022
0.75 lDelivery within 60 minutes
Every day, we source locally for the freshest groceries you can trust.
- Description
- Composition
- Similar products
- More from this brand
- Recipes
Víno je světlé slámově žluté barvy s nazelenalými odlesky, které se s věkem mění na zlatavé. Čerstvé a minerální aroma, s intenzivními květinovými tóny akácie, jasmínu a bezu, doplněné o ovocné nuance čerstvých mandlí, hrušek, broskví, ananasu, citronu a charakteristické křupavé třešně. Závěr nabízí náznaky aromatických bylin, jako je šalvěj, citronový tymián a máta. Chuť je suchá, osvěžující, dobře vyvážená, elegantní, s výraznou délkou a jemností. Pieropan Soave Classico Calvarino představuje autentický výraz terroiru Soave Classico a je považováno za jedno z nejvýznamnějších vín této oblasti.
Pieropan Soave Classico Calvarino je bílé víno z oblasti Soave Classico v regionu Veneto, vyrobené z odrůd Garganega (70 %) a Trebbiano di Soave (30 %). Hrozny pocházejí z vinice Calvarino, kterou rodina Pieropan vlastní od roku 1901. Název "Calvarino" znamená "malá kalvárie", což odkazuje na náročnost práce na této vinici kvůli jejímu členitému terénu a sopečnému podloží bohatému na čedič. Víno zraje 12–15 měsíců v cementových tancích s vnitřní skleněnou výstelkou na jemných kalech, které jsou pravidelně promíchávány metodou battonage. Po lahvování víno dále zraje několik měsíců v lahvi před uvedením na trh.
Charakteristika vína
- Odrůda: Garganega 70 %, Trebbiano di Soave 30 %
- Dodávaný ročník: 2022
- Oblast: Veneto
- Výše zbytkového cukru: Suché
- Jakostní zatřídění: DOC
- Obsah alkoholu: 12,5 % obj.
Snoubení s pokrmem
Toto víno je ideálním společníkem pro širokou škálu pokrmů. Skvěle se hodí jako aperitiv k tempurované zelenině, smaženým květům cukety nebo kornoutu smažených ryb. Doprovází také první chody, zejména čerstvé těstoviny s jemnými omáčkami, zeleninové quiche, ryby, mořské plody a sýrové suflé. Nejlépe vynikne s krémovými pokrmy s nádechem sladkosti, jako je tradiční místní specialita, krémovaný tresčí "mantecato", podávaný na křupavé černé uhlíkové oplatce s limetkovou kůrou.
O vinařství
Vinařství Pieropan bylo založeno v roce 1880. Jejich filozofie stojí na vysoké kvalitě pěstovaných hroznů, technologické inovaci a respektování enologické tradice v oblasti Soave. O čtyři generace později, v roce 1970, vnuk Leonildo (Nino) pomohl vinařství zvýšit jejich kvalitu i věhlas, když vysázel vinice v okolí města Soave (konkrétně Calvarino, Pigno, Becco, Boiolo-La Rocca a Tondo). Postupně byly ve vinařství zavedeny postupy ekologického zemědělství, snížování výnosů z keře (na 2 kg) a snížení hustoty vinic (3 000 na ha). Netřeba dodávat, že jeho extravagantní přístup způsobil na chvíli zmatek a skepsi mezi komunitou výrobců vína, ale velmi brzy se jeho vinařské metody staly měřítkem pro všechny ostatní.
Skladování
Skladujte v suchu, při teplotě 10–12 °C.
Výrobce
Società Agricola PIEROPAN di Leonildo Pieropan & C. S.S.
Via Camuzzoni 3
37038 Soave (Vr)
Itálie
100% réva vinná
Allergens
Sulfur dioxide |