



Naše maso
Naše maso Pork loin on bone from breed přeštík
ca. 0.64 kgFRESHNESS GUARANTEE
ca.
More info
Delivery within 60 minutes
Every day, we source locally for the freshest groceries you can trust.
- Description
- Composition
- Similar products
- More from this brand
- Recipes
Vepřová kotleta s kostí prémiové kvality z přeštického černostrakatého prasete. Kotleta má hodně společného s nízkým roštěncem z hovězího. Jde o podlouhlý zádový sval ležíci po stranách páteře, který začíná za lopatkami a končí před kýtou. Na povrchu se nechává hřbetní sádlo a většina kotlet má žebírko.
Kotleta z přeštíka je krásně šťavnatá díky rovnoměrnému jemnému mramorování a povrchovému sádlu – před opékáním ho nikdy neodkrajujte. V Našem mase ji nechávají vyzrát týden nasucho a krájí na silnější plátky. Stejně jako u hovězího platí, že si vždycky víc pochutnáte na vyšším steaku.
Slovo kotleta pochází buď z italského cotoletta, nebo německého kotelett. V angličtině se můžete setkat s výrazy chop nebo loin (ten ovšem sedí spíš ke kotletě bez kosti – pečeni).
Balení obsahuje 2 kotlety (celkem cca 600 g). Baleno ve vakuu.
Přeštické černostrakaté prase
Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku, který se nachází v mase i na povrchu, specifickou chuť a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století, a to křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky.
Ve dvacátém století byl chov těchto prasat maso–sádelného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu, a dokonce se stává, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.
Použití
Kotleta z přeštíka se dá připravit několika způsoby. Je z ní skvělá minutka, řízek i pečeně, nejvíc jí však svědčí minutková úprava na pánvi nebo grilu. Vždy ji předtím nechte aspoň hodinu při pokojové teplotě. Sádlo nařízněte do mřížky a maso osolte bezprostředně před úpravou. Na rozpálené pánvi kotletu nejprve postavte na naříznuté sádlo, nechte ho vypéct a pak na něm maso opékejte 2–3 minuty z každé strany, hezky dozlatova. Potom kotletu přesuňte do trouby a při 100 °C ji nechte na roštu 8–10 minut dopéct. Před podáváním nechte maso ještě chvíli odpočinout na teplém talíři.
Podobně kotletu připravíte i na grilu, jen je lepší ji opékat na grilovací desce, aby se kotleta opekla ve vlastním sádle a to neshořelo. Odpočinout ji pak nechte na roštu v části grilu s nižší teplotou.
O výrobci
Řeznictví Naše maso prodává hovězí z plemene čestr a wagyu, vepřové z přeštíků a uzeniny podle prvorepublikových receptur. Do řeznictví v Dlouhé ulici je dodává Amaso, které odebírá od tuzemských dodavatelů a v případě wagyu také z farmy Torikai v Japonsku. Řezníci se se svými dodavateli osobně znají, dbají na to, aby zvířata žila spokojený život a dohlížejí na porážku. Ve výrobně v Jenči pak maso sami bourají, nechávají zrát a vyrábějí z něj uzeniny.
Skladování
Skladujte v chladu při teplotě 1–4 °C. Po otevření určeno k okamžité spotřebě.
Výrobce
AMASO CZ, s.r.o.
Maiselova 38
Praha 1
Česká republika
Durability
Please consume on the day of purchase.
Guaranteed minimum durability from the time of delivery: 3 days.If the minimum durability is lower, please contact us and ask for a refund. Not applicable to items from the Save the Food section.Composition
Vepřová kotleta s kostí | 100 % |