E507 - Kyselina chlorovodíková
Charakteristika
Bezbarvá nebo mírně nažloutlá kapalina; silná žíravina.Použití
V potravinářství se používá při výrobě přídatných látek a manipulace s ní musí být velice opatrná. Nachází uplatnění při modifikaci potravinového škrobu, při průmyslové výrobě glutamátu sodného a želatiny, při přeměně kukuřičného škrobu na sirup a jako stabilizátor pH v pivovarnictví.Výroba
Vzniká rozpuštěním plynného chlorovodíku ve vodě.Nežádoucí účinky
V koncentracích používaných v potravinách je látka bezpečná. Obezřetní by měli být pouze lidé s látkou pracující ve vysokých koncentracích, ve kterých má žíravé účinky na kůži, oči a sliznice a již i nízké koncentrace vyvolávají po krátké době po požití podráždění krku.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.