E501 - Uhličitany draselné
Charakteristika
Uhličitan draselný je bílý, silně hygroskopický prášek; hydrogenuhličitan tvoří bílé krystalky nebo prášek – je bezbarvý, bez zápachu a je rozpustný ve vodě. Jsou zdrojem potřebného draslíku pro organismus. Dřív nazývaný také potaš nebo salajka.Použití
Tyto uhličitany fungují jako emulgátory, mající kypřící účinky a upravují kyselost potravin. Jsou používány v pekárenství, při výrobě margarínů a jako zdroj draslíku – tj. slouží k obohacování potravin tímto prvkem. Dále nacházejí využití při zpracovávání kakaových bobů a kávovinových náhražek a jejich účinky urychlují vysoušení hrozinek.Výroba
Hydroxid draselný se sytí oxidem uhličitým. Při reakci hydroxidu draselného a oxidu uhličitého vzniká uhličitan draselný.Nežádoucí účinky
Látky se považují za bezpečné. Podle některých zdrojů může uhličitan draselný způsobovat citlivým osobám podráždění pokožky a záněty kůže na hlavě, na čele a na rukou.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.