E500(ii) - Hydrogenuhličitan sodný
Charakteristika
Hydrogenuhličitan sodný je bílá krystalická látka nebo jemný prášek. Má výrazně slanou, zásaditou chuť, připomínající chuť uhličitanu sodného.Použití
Uhličitan, hydrogenuhličitan a sesquikarbonát sodný mají podobné spektrum využití, tudíž bývají na potravinách souhrnně označovány jako jedna látka (E500). Používají se ke kontrole kyselosti a jako kypřící látky. Hydrogenuhličitan sodný se mimo jiné objevuje v práškových směsích pro výrobu palačinek, sušenek a muffinů a jako regulátor kyselosti v rajčatových polévkách nebo šerbetech.Výroba
Hydrogenuhličitan sodný se vyrábí tzv. Solvayovým procesem z chloridu sodného a amoniaku.Nežádoucí účinky
V běžných množstvích se neobjevují žádné nežádoucí účinky, takže jsou uhličitany sodné považovány za bezpečné přídatné látky.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.