E500(i) - Uhličitan sodný
Charakteristika
Uhličitan sodný tvoří malé krystalky nebo prášek bez zápachu, který je schopný absorbovat vzdušnou vlhkost. Vyskytuje se ve volné přírodě – v dolech, slaných jezerech nebo v mořské vodě.Použití
Uhličitan, hydrogenuhličitan a sesquikarbonát sodný mají podobné spektrum využití, tudíž bývají na potravinách souhrnně označovány jako jedna látka (E500). Používají se ke kontrole kyselosti a jako kypřící látky. Sám uhličitan sodný má schopnost vázat nežádoucí ionty kovů, čímž zabraňuje změnám barvy, struktury, sraženinám a žluknutí potravin. S uhličitanem sodným se setkáme v pekařských výrobcích, suchých směsích pro výrobu nápojů a v margarínech. Jeho kypřící účinky se uplatňují ve slaném pečivu, chlebech, oplatkách, bábovkách a podobně. Sody se uplatňují při výrobě skla, v papírenském průmyslu, při výrobě mýdel, pracích prostředků a hasicích přípravků.Výroba
Uhličitan sodný se připravuje například elektrolýzou mořské vody.Nežádoucí účinky
V běžných množstvích se neobjevují žádné nežádoucí účinky, takže jsou uhličitany sodné považovány za bezpečné přídatné látky.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.