E482 - Stearoyllaktylát vápenatý
Charakteristika
Bílý až mírně nažloutlý sypký prášek nebo křehká pevná látka s charakteristickým zápachem.Použití
Tento emulgátor a stabilizátor se používá v pekárenském průmyslu jako látka zpevňující těsto, které pak má vyšší objem a delší trvanlivost. Rovněž usnadňuje úpravu umělých šlehaček a vaječných bílků, přidává se do margarínů (obecně slouží k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje) a směsí nahrazujících mléko do kávy. Stearoyllaktylát lze nalézt i v majonézách, instantních polévkách či zmrzlinách.Výroba
Připravuje se esterifikací kyseliny stearové kyselinou mléčnou a poté částečnou neutralizací hydroxidem vápenatým.Nežádoucí účinky
Nejsou známy žádné její negativní vedlejší účinky.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.