• Na Svátek práce fungujeme stejně jako každý jiný den. Užijte si volno a nákupy nechte na nás! Bez front až ke dveřím.

Doprava vždy zdarma

10% sleva na naše značky a BIO produkty

4× měsíčně malé nákupy od 1 Kč

Doprava

Košík

E482 - Stearoyllaktylát vápenatý

Charakteristika

Bílý až mírně nažloutlý sypký prášek nebo křehká pevná látka s charakteristickým zápachem.

Použití

Tento emulgátor a stabilizátor se používá v pekárenském průmyslu jako látka zpevňující těsto, které pak má vyšší objem a delší trvanlivost. Rovněž usnadňuje úpravu umělých šlehaček a vaječných bílků, přidává se do margarínů (obecně slouží k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje) a směsí nahrazujících mléko do kávy. Stearoyllaktylát lze nalézt i v majonézách, instantních polévkách či zmrzlinách.

Výroba

Připravuje se esterifikací kyseliny stearové kyselinou mléčnou a poté částečnou neutralizací hydroxidem vápenatým.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné její negativní vedlejší účinky.

Zdroje informací

  • Calcium stearoyl-2-lactylate - Wikipedia, the free encyclopedialink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček