E475 - Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami
Charakteristika
Žluté či světle hnědé kapaliny nebo polotuhé látky.Použití
Tyto estery tvoří celou řadu emulgátorů, jejichž vlastnosti se různí podle charakteru použitých mastných kyselin a podmínek při jejich výrobě. Využívá se jich například k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje nebo ve šlehaných krémech, tucích a margarínech. Mají vliv na vlastnosti čokolády a pomáhají tvořit hladký a lesklý povrch margarínu a dezertů. V pekárenství se používají ve sladkých těstech – zlepšují jejich strukturu a zvětšují objem. Objevují se rovněž jako stabilizátory některých nápojů, v mléčných výrobcích, majonézách nebo instantních polévkách.Výroba
Připravují se částečnou esterifikací polyglycerolu mastnými kyselinami.Nežádoucí účinky
Testy těchto esterů neprokázaly žádné nežádoucí účinky.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.