E464 - Hydroxypropylmethylcelulóza
Charakteristika
Pevná látka ve formě prášku nebo zrnek béžovobílé barvy. Při rozpuštění ve vodě vytváří koloid.Použití
Tato substance je využívána jako stabilizátor, emulgátor, zahušťovadlo v pekařství a při výrobě cukrovinek. V pekařských výrobcích na sebe rovněž váže vodu a snižuje vstřebávání tuků při smažení. Tvoří složku povrchových potravinářských filmů a přidává se do hluboce zmražených potravin, mražených polotovarů a pokrmů určených k přípravě v mikrovlnných troubách. Mimo potravinářský průmysl se látka přidává do lepidel, barev, kosmetiky či očních kapek.Výroba
Připravuje se chemicky z celulózy.Nežádoucí účinky
Nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku, avšak ve vysokých dávkách může způsobovat nadýmání či jiné střevní nebo vyměšovací potíže.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.