E435 - Polyoxyethylensorbitanmonostearát
Charakteristika
Jedná se o emulgátor, stabilizátor a odpěňovač. Látky má obdobné vlastnosti a použití jako E433.Použití
Polysorbát 60 se přidává do pečiva, aby zůstalo déle čerstvé, a zároveň zpevňuje těsto. Rovnoměrně rozkládá vyskytující se aromata a barviva v potravinách. Využívá se v instantní smetaně do kávy jako látka zlepšující její rozpustnost a v umělých šlehačkách zamezuje oddělení oleje. Jako odpěňovač působí v nealkoholických nápojových směsích a ve výrobcích práškového charakteru má funkci zvlhčovadla. Dále se přidává do pekařských výrobků, dortových směsí, polev a náplní, do ztužených olejů, cukrovinek, zmrzlin, krémů, želatinových dezertů, nápojových směsí, do dressingů, které neobsahují vaječné žloutky, do zálivek, instantních náhražek mléka a do majonéz. Může také zlepšovat vstřebávání látek rozpustných v tucích. Nežádoucí účinky Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. Ve větším množství může způsobovat průjem. Doplňující informace Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti. V ČR je použití polysorbátu 60 povoleno v nezbytném množství do vybraných potravin jako např. do jemného a trvanlivého pečiva, cukrovinek, zmrzlin, do emulgovaných tuků používaných při výrobě pekařských výrobků apod. V USA je používání také povoleno.Výroba
Látka se vyrábí synteticky. Polysorbát 60 je směs sorbitolu polymerizujícím s etylénoxidem a olejovými estery s průměrnou délkou polymerového řetězce 60-ti jednotek.Nežádoucí účinky
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. Ve větším množství může způsobovat průjem.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.