E431 - Polyoxyethylen monostearát
Charakteristika
Polyoxyethylen monostearát je směs mono a distearátů polyoxyetylen polymerů s průměrnou délkou polymerového řetězce 40-ti jednotek. Používá se jako emulgátor a odpěňovač.Použití
Polyoxyethylen monostearát se přidává do chleba, aby zůstal déle čerstvý. Využívá se při výrobě vína. Jako odpěňovač se používá do různých zpracovaných výrobků nebo do sladových extraktů a jako emulgátor do mražených dezertů. Dále se přidává do farmaceutických cukrovinek, majonéz, nízkokalorických dressingů.Výroba
Vyrábí se synteticky esterifikací polyetyl alkoholů a kyseliny stearové, která se získává z hovězího tuku.Nežádoucí účinky
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. U pokusných krys docházelo k poškozování vnitřních orgánů (játra, ledviny, pohlavní orgány).Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.