E401 - Alginát sodný
Charakteristika
Alginát sodný je sodná sůl kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Je to viskózní koloidní roztok nerozpustný ve vodě. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka.Použití
Alginát sodný se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a želírující látka do zmrzlin, mražených dezertů, pudinků, ovocných želé, marmelád, do cukrovinek, krémů a džusů, jogurtů, nízkotučných dressingů a majonéz a k potírání koláčů a dalších sladkých pekařských výrobků. Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty. Společně s citrátem a fosforečnanem sodným se používá jako tavicí sůl v tavených sýrech. Jeho uplatnění nalezneme i v kosmetice a v tiskařském průmyslu.Výroba
Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny alginové.Nežádoucí účinky
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.