E341 - Fosforečnany vápenaté
Charakteristika
Fosforečnan vápenatý je vápenatá sůl kyseliny fosforečné. Je to látka bez chuti. Používá se především jako protispékavá látka a kypřidlo.Použití
Fosforečnan vápenatý upravuje pH potravin, působí jako stabilizátor, protispékavá a kypřící látka. Tuto sloučeninu nalezneme v pekařských a cereálních výrobcích, v kořenících směsích, v soli, želé a sýrech. Jako zpevňující látka působí při výrobě konzervované zeleniny a ovoce. Zlepšuje kvalitu těsta a odstraňuje nežádoucí účinky kovů. Obsahující vápník se používá jako zdroj vápníku.Výroba
Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu vápenatého do kyseliny fosforečné.Nežádoucí účinky
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.