E333 - Citronany vápenaté
Charakteristika
Citrát vápenatý je jemný, bílý prášek kyselé chuti a bez zápachu. Používá se k úpravě kyselosti nebo také na zlepšení pečících vlastností mouky.Použití
Používá se jako regulátor kyselosti do cukrovinek, želé, džemů, umělých sladidel, ovocných nápojů, vín, sýrů a salámů. Může zabraňovat procesu žluknutí díky vlastnosti vázat na sebe přítomné kovy. Pro svoje zahušťující a zpevňující schopnosti se používá do tavených sýrů a do ovocných a zeleninových výrobků. Citrát vápenatý lze použít i jako vhodný zdroj vápníku.Výroba
Průmyslově se vyrábí reakcí hydroxidu vápenatého s kyselinou citrónovou.Nežádoucí účinky
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.