E322 - Lecitiny
Charakteristika
Lecitin je přírodním antioxidantem přirozeně obsaženým v každé živé buňce. Má funkci antioxidantu a emulgátoru a v potravinách plni mnoho pozitivních funkcí - např. zabraňuje oddělení vody od oleje, zpomaluje tvrdnutí chleba, snižuje prskání při smažení, apod. Lecitin je přirozená součást mnoha potravin, je to zdraví prospěšná látka. Jako přírodní zdroj lecitinu je možno využít ořechy, semena, sójové boby, vaječná žloutek, některé oleje. Pro lidské zdraví je naprosto neškodný.Použití
Používá se v řadě potravin, jako jsou např. v snídaňové cereálie, bonbóny, čokoláda, lentilky, žvýkačky, pečivo, margarín a další. Mimo jídel je také součástí kosmetických výrobků, například mýdel a šamponů, jelikož zabraňuje vysoušení pokožky.Výroba
Je obsažen ve vysoké koncentraci ve vaječném žloutku a v rostlinných olejích, pro průmyslové účely se získává ze sójových bobů.Nežádoucí účinky
Nemá žádné nežádoucí účinky. Naopak má řadu benefitů pro lidské zdraví - snižuje hladinu špatného cholesterolu a dobrého zvyšuje, posiluje paměť a účastní se přeměny tuků na energii, zabraňuje ateroskleróze.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.