E282 - Propionan vápenatý
Charakteristika
Krystalická pevná látka, slabě zapáchající po kyselině propionové. Její krystalky jsou dobře rozpustné ve vodě. Má funkci konzervantu, který zabraňuje nitkování chleba a pečiva.Použití
Propionan vápenatý je konzervant, který brání v růstu plísním a vzniku nitkovitosti v chlebu a v pečivu. V některých státech je využíván při výrobě sýrů, sladkých náplní, džemů a želatin. Dříve nebyla tato látka v ČR povolena, ale dnes se přidává do chleba s trvanlivostí delší než sedm dní, do baleného jemného pečiva a do cukrářských produktů z mouky.Výroba
Získává se přidáním vápna do kyseliny propionové. Přirozeně se vyskytuje v kvašených substancích, jako je pivo nebo víno.Nežádoucí účinky
Z hlediska nežádoucích účinků propionanu vápenatého lze říci, že vykazuje stejné charakteristiky jako jiný derivát kyseliny propionové – propionan sodný (E281). Přecitlivělé osoby mohou pociťovat bolesti hlavy, břicha, podrážděnost. Za běžných podmínek se však jedná o látku, která je považována za bezpečnou.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.