Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
Doprava

Košík

E262 - Octany sodné

Charakteristika

Octan sodný se vyskytuje ve formě bezbarvých, ve vodě dobře rozpustných krystalků. Jedná se o konzervant s podobnými účinky jako kyselina octová. Zabraňuje plísním, má mikrobiální účinky, upravuje pH. Výskyt octanů v potravinách je v porovnání s kuchyňskou solí minimální. Bližší rozdělení 262(i) octan sodný nebo 262(ii) hydrogenoctan sodný (diacetát sodný).

Použití

Používá se jako konzervant (má podobné antimikrobiální vlastnosti jako kyselina octová), ochucovadlo a činitel upravující pH. Nachází se například v cukrovinkách, cereáliích, marmeládách, džemech, masných a pekařských výrobcích, olejích, těstovinách, polévkách, marinádách nebo zálivkách. Hydrogenoctan sodný je konzervační látka, která zabraňuje vzniku plísní v mléčných výrobcích a v chlebu. Zároveň je ochucovadlem a má schopnost vázat nežádoucí kovy, čímž zabraňuje barevným změnám dané potraviny, vzniku sraženin a žluknutí. Používá se v polévkách, omáčkách, zálivkách, mléčných a pekařských výrobcích, marinádách nebo tucích.

Výroba

Vyrábí se synteticky, přidáním hydroxidu sodného do kyseliny octové.

Nežádoucí účinky

V množstvích, v nichž octany sodné přijímáme v potravě, nejsou známé žádné nežádoucí účinky.

Zdroje informací

  • Sodium acetate - Wikipedia, the free encyclopedialink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček