E200 - Kyselina sorbová
Charakteristika
Jedná se o bílý prášek volně dostupný v přírodě např. v bobulích horských stromů - jeřábů. Má jemně štiplavý zápach. Kyselina sorbová a její soli jsou nejméně škodlivé konzervanty ze všech - způsobují nejméně alergií. Jejím hlavním úkolem v potravinách je zabraňovat rozvoji plísní, kvasinek a bakterií.Použití
Používá se zejména v nápojích a sýrech k zabránění rozvoje plísní, kvasinek, bakterií. Ve víně může být přeměněna na látku, která dodává vůni po muškátech. Dále se používá v pekařských výrobcích, margarínech, balených sýrech, kečupech, čokoládových sirupech, čerstvých ovocných džusech, salátech, koláčích, koláčových náplních, uměle doslazovaných želatinách, apod. Dále má využití v kosmetice jako zvlhčovadlo nebo jako konzervační činidlo, v lécích, zubních pastách, krmivech a v dalších výrobcích.Výroba
Získává se z bobulí horských jeřábů nebo častěji synteticky chemickou cestou z různých sloučenin - např. z acetaldehydu, nebo z petroleje.Nežádoucí účinky
Žádnými studiemi se nedokázala prokázat toxicita kyseliny sorbové. V těle člověka by mělo dojít k jeho úplné metabolické přeměně. U citlivých osob však může vyvolat alergické reakce na kůži (např. kopřivku), zejména při styku této látky s pokožkou prostřednictvím kosmetických přípravků. Řada dlouhodobých studií na zvířatech neprokázala negativní účinky ne jejich zdravotní stav.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.