E140 - Chlorofyly a chlorofyliny
Charakteristika
Chlorofyly jsou zelená přírodní barviva, zvaná také přírodní zeleň. Jedná se o nejrozšířenější pigmenty v přírodě, mají zelenou až olivově zelenou barvu. Jsou běžnou součástí lidské výživy jako je listová zelenina - špenát, kopřivy, řasy, apod. Nepoužívá se až tak často, protože je nestabilní na světle a v kyselém prostředí. Chlorofyly snižují hladinu cholesterolu v krvi. Mají velmi pozitivní vliv na některé funkce organismu - metabolismus, dýchání, růst tkání, hojení ran a využívá se při léčbě chudokrevnosti. V ČR (celé EU) i v USA je barvivo povolené na všechny druhy potravin kromě dětské výživy.Použití
Chlorofyly a chlorofyliny se používají k barvení polévek, omáček, olivového a sojového oleje, kečupů, limonád, dezertů, cukrovinek, likérů, různých pastilek (i žvýkaček) - zabraňují nepříjemnému pocitu v ústech. Pomocí nich se vyrábí také deodoranty, antiperspiranty, ústní vody, apod.Výroba
Získává se louhováním např. z trávy, vojtěšky a jiných zelených rostlin.Nežádoucí účinky
Nejsou známy žádné negativní účinky. Může způsobit zvýšenou citlivost na světlo.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.