E131 - Patentní modř V (CI Potravinářská modř V)
Charakteristika
Jedná se o tmavě modré barvivo, které se používá v řadě odvětví, avšak ne moc často. V USA a Austrálii je zakázáno, bývalo i v Norsku. V ČR (celé EU) je povoleno k barvení řady potravin.Použití
Používá se například ve sladkostech, žvýkačkách, polevách, alkoholických i nealkoholických nápojích a likérech. V lékařství se využívá k barvení a následné diagnostice lymfatických uzlin.Výroba
Synteticky z uhelného dehtu.Nežádoucí účinky
Toto barvivo je relativně neškodné a bezpečné. Dlouhodobé reprodukční studie na myších neprokázaly žádné negativní účinky. U citlivých jedinců může však způsobit vyrážku, svědění, nevolnost, snížení krevního tlaku, apod.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.