• Na Svátek práce fungujeme stejně jako každý jiný den. Užijte si volno a nákupy nechte na nás! Bez front až ke dveřím.

Doprava vždy zdarma

10% sleva na naše značky a BIO produkty

4× měsíčně malé nákupy od 1 Kč

Doprava

Košík

E122 - Azorubin

Charakteristika

Syntetické červené barvivo, které patří do skupiny tzv. azobarviv.

Použití

Používá se v instantních polévkách, jogurtech, marmeládách, marcipánu, cukrovinkách, limonádách, pudincích, krupici, zmrzlinách.

Výroba

Vyrábí se synteticky z kamenouhelného dehtu.

Nežádoucí účinky

U člověka může po požití vyvolat kožní reakce. Je to způsobeno aktivací krevního oběhu, kterou způsobí štěpné produkty azorubinu. Dlouhodobější studie byly provedeny pouze u myší, u kterých byl dokázán výskyt a přežívání nádorů, žádné jiné další účinky. Studie, zabývající se vlivem azorubinu na reprodukci a plodnost u lidí, nedokázaly žádné negativní účinky. U dětí může způsobit hyperaktivitu. Tato informace musí být uvedena na obale výrobku azorubin obsahující.

Zdroje informací

  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandeloválink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček