E122 - Azorubin
Charakteristika
Syntetické červené barvivo, které patří do skupiny tzv. azobarviv.Použití
Používá se v instantních polévkách, jogurtech, marmeládách, marcipánu, cukrovinkách, limonádách, pudincích, krupici, zmrzlinách.Výroba
Vyrábí se synteticky z kamenouhelného dehtu.Nežádoucí účinky
U člověka může po požití vyvolat kožní reakce. Je to způsobeno aktivací krevního oběhu, kterou způsobí štěpné produkty azorubinu. Dlouhodobější studie byly provedeny pouze u myší, u kterých byl dokázán výskyt a přežívání nádorů, žádné jiné další účinky. Studie, zabývající se vlivem azorubinu na reprodukci a plodnost u lidí, nedokázaly žádné negativní účinky. U dětí může způsobit hyperaktivitu. Tato informace musí být uvedena na obale výrobku azorubin obsahující.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.