E1105 - Lysozym
Charakteristika
Lysozym je přírodní antimikrobiální enzym, který se přirozeně vyskytuje v lidských slzách, slinách, sliznicích. Nachází se ve vaječných bílcích, živočišných tkáních. Rozpouští buněčné stěny bakterií.Výroba
Je získáván z vaječných bílků. Dále se získává pomocí genové technologie z bakterií tam, kde se produkuje lysozym, obvykle v očních kanálcích.Nežádoucí účinky
V některých studiích zabývajících se lidskými reakcemi na lysozym byla zjištěna méně závažná reakce než na jiné proteiny jako je např. albumin, který má již dlouhou historii jako přísada do jídla. Na základě dostupných dat můžeme tvrdit, že nízký příjem lysozymu nepředstavuje riziko pro příjemce potravy. Může však vyvolat u některých jedinců alergické reakce vzhledem k jeho výrobě z vajec.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.