4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 kg vepřové plece
- 500 g brambor (varný typ A)
- 250 g oloupané mrkve
- 200 g řapíkatého celeru
- 150 g jarní cibulky
- 30 g sušených hub
- 10 g oloupaného česneku
- 400 ml suchého bílého vína
- 100 ml olivového oleje
- 3 větvičky rozmarýnu dlouhé 12 cm
- čerstvě mletý pepř
- sůl
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Troubu rozehřejeme na 180 ˚C.
- 2Houby namočíme do 200 ml teplé vody. Jednu větvičku rozmarýnu sdrhneme a lístky nakrájíme nahrubo.
- 3Brambory ve slupce důkladně omyjeme, osušíme a podélně nakrájíme na čtvrtiny. Menší brambory nakrájíme na poloviny. Mrkev nakrájíme na špalíčky 5×1×1 cm.
- 4Řapíkatý celer nakrájíme šikmo na plátky silné 1 cm, jarní cibulku na kolečka silná 1 cm, česnek na jemné plátky.
- 5Maso ze všech stran důkladně osolíme a opepříme. V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme olej, vložíme maso a ze všech stran ho opečeme dozlatova. Opečené maso dáme stranou na talíř.
- 6Do kastrolu přidáme mrkev a za občasného míchání restujeme 1 minutu. Přidáme řapíkatý celer a nakrájený rozmarýn a restujeme další 1 minutu. Přidáme jarní cibulku a česnek a necháme je 30 vteřin zpěnit.
- 7Přidáme houby včetně vody, víno, zarovnanou lžičku soli, 1 kávovou lžičku pepře a zbylé větvičky rozmarýnu, promícháme a necháme vařit 1 minutu. Přidáme brambory a opečené maso, kastrol přiklopíme poklicí a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme 2 hodiny. Poté sundáme poklici, kastrol vrátíme do trouby a pečeme dalších 30 minut.
Tip
K přípravě budete potřebovat kastrol s poklicí vhodný do trouby.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef