4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
KRÁLÍK
- 4 králičí stehna
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 600 g vepřového bůčku
- 250 oloupané cibule
- 120 g špeku
- 120 g hladké mouky
- 12 stroužků česneku
- 1 lžička kmínu
- mletý pepř
- sůl
KONFITOVANÝ ČESNEK
- 1 palice česneku
- 100 g sádla
- 1 snítka tymiánu
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup na králíka
- 1Troubu rozehřejeme na 160 °C.
- 2Cibuli nakrájíme najemno. Česnek oloupeme. Dva stroužky česneku rozřízneme, každý na 6 kousků. Čtyři stroužky prolisujeme a zbylé nakrájíme najemno. Část špeku nakrájíme na špalíčky 0,6×3 cm a dáme na 20 minut do mrazáku. Zbytek špeku nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
- 3V mase úzkým nožem prořízneme otvory a vsuneme do nich nakrájený česnek a ztuhlé špalíčky špeku. Maso důkladně osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem ze všech stran a obalíme v mouce. Přebytečnou mouku z masa sklepneme prsty.
- 4Bůček nakrájíme na plátky silné 0,5–1 cm. Osolíme je, opepříme a z jedné strany potřeme prolisovaným česnekem.
- 5V kastrolu na vyšším ohni vyškvaříme kostičky špeku. Přidáme cibuli a kmín a 2 minuty za častého míchání restujeme.
- 6Přidáme králíka a bůček a všechny porce opečeme ze všech stran dozlatova. Poté přidáme zbylý nakrájený česnek a přilijeme polovinu vývaru. Plátky bůčku položíme na králíka, aby se vypekl.
- 7Kastrol dáme péct do rozehřáté trouby a pečeme 45–55 minut doměkka. Každých 10 minut poléváme maso výpekem a podléváme vývarem tak, aby vždy bylo do tří čtvrtin potopené. Kastrol vyndáme z trouby a položíme na sporák na střední oheň. Šťávu svaříme o třetinu. Dle potřeby dochutíme solí.
- 8Podáváme s konfitovaným česnekem a nastavovanou kaší.
Postup na konfitovaný česnek
- 1Česnek rozebereme na jednotlivé stroužky, ale neloupeme je ze slupky. Dáme je do rendlíku se studeným sádlem spolu s tymiánem. Vše postupně zahřejeme na 90 °C.
- 2Stáhneme oheň na minimum a při této teplotě udržujeme 15 minut. Česnek ve slupce změkne a zesládne. V sádle ho poté necháme i vychladnout. Stačí ho již jen kdykoliv prohřát v pánvi.
Tip
Při pečení se snažte, aby byl bůček položený na králíkovi.
Pokud byl vývar slaný, omáčku už není nutné příliš solit. Měla by spíše vyniknout jemná česneková chuť.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef