2 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 200 g růžiček květáku
- 200 g růžiček brokolice
- 1 menší cibule
- 500 ml mléka
- 80 g másla
- 50 g hladké mouky
- 30 g nastrouhaného parmezánu
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka pepře
- 1 lžíce soli a špetka soli
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- misku s vodou a ledem
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Troubu rozehřejeme na 200 °C.
- 2V rendlíku přivedeme k varu 1,5 l vody osolené 1 lžící soli. Do vařící vody vložíme růžičky květáku a vaříme 6–7 minut, dle velikosti. Poté je vyndáme a ihned je ponoříme do misky s vodou a ledem.
- 3Do rendlíku s vařící vodou vložíme růžičky brokolice a vaříme 5-6 minut, dle velikosti. Květák vyndáme z ledové vody a místo něj vložíme brokolici. Případně do vody přidáme pár kostek ledu. Necháme 5 minut vychladnout. Zchlazenou zeleninu necháme okapat v cedníku.
- 4Cibuli oloupeme a rozpůlíme.
- 5Do rendlíku vlijeme mléko, osolíme, opepříme, přidáme rozkrojenou cibuli a muškátový oříšek. Přivedeme k varu a vaříme 3 minuty.
- 6V rendlíku necháme na středním ohni zpěnit máslo. Přisypeme mouku a mícháme 2 minuty. Vznikne tak světlá jíška.
- 7Vyndáme cibuli z mléka a za stálého míchání ho vlijeme do jíšky. Dle chuti osolíme a necháme vařit 2 minuty na mírném ohni. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Vznikne tak hladký bešamel.
- 8Do zapékací misky rozložíme uvařený květák a brokolici, zalijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným parmezánem. Dáme zapéct do rozehřáté trouby na 5 minut.
Tip
K přípravě budete potřebovat cedník.
Na rozmixování budete potřebovat tyčový mixér.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef