Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 450 ml smetany ke šlehání (33–35 %)
- 6 žloutků
- 70 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 3–4 velké citrony
- 100 G Lemon curd
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Citrony rozpulte a opatrně vydlabejte dužinu. Každou půlku lehce seřízněte zespodu, aby stabilně stála. Citronové půlky postavte do pekáče a přilijte horkou vodu do poloviny jejich výšky. Pekáč s citrony dejte do vyhřáté trouby na 150 °C a nechte je tam během přípravy krému. Citrony se tak vysuší zevnitř.
- 2Do hrnce nalijte smetanu, přidejte vyškrábaná semínka z vanilkového lusku i celý lusk. Zahřejte těsně pod bod varu.
- 3Do mísy dejte žloutky, cukr a lemon curd. Vše prošlehejte ruční metlou do hladké směsi.
- 4Horkou smetanu pomalu vlévejte do žloutků za stálého míchání, aby se vejce nesrazila. Směs sceďte přes jemné sítko.
- 5Pekáč s citrony vyjměte z trouby a do všech půlek citronů nalijte připravený krém až těsně pod okraj. Pečte na 150 °C asi 25–35 minut, dokud krém neztuhne, ale střed se ještě lehce třese. Pečte ve vodní lázni – bez ní by se krém mohl přehřát a srazit. Nepřepečte – crème brûlée má být na povrchu pevný, ale uvnitř jemně rosolovitý.
- 6Po upečení pekáč opatrně vyjměte z trouby. Citrony přendejte na tác a dejte do lednice vychladit – minimálně na 3 hodiny, ideálně přes noc. Po vychlazení posypte povrch každé porce cukrem a zkaramelizujte flambovací pistolí nebo pod grilem v troubě.
Tip
Do lemon curd můžete vmíchat lžičku likéru Grand Marnier nebo Limoncella.

Pavel Berky
Pavel Berky, finalista soutěže MasterChef Česko je vášnivý kuchař a návrhář. Jeho kulinářský styl je inovativní, spojuje tradiční recepty s moderním přístupem, a využívá kvalitní lokální suroviny. A spoustu jeho receptů nyní najdete i na Rohlík Chef!