1 PORCEDo hodinkyNovinka
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA TĚSTO
- 430 g hladké mouky
- 70 g mandlové mouky
- 100 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 2 PL plnotučného mléka
- 2 PL medu
- 50 g másla
- 2 PL melasy
- 1 ČL jedlé sody
SUROVINY NA KRÉM
- 400 ml plnotučného mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 g hladké mouky
- 50 g dětské krupice
- 200 g cukru krupice
- 250 g másla
- 1 vanilkový lusk
SUROVINY NA POLEVU
- 100 g hořké čokolády (minimálně 60%)
- 50 g másla
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA TĚSTO
- 1Troubu předehřejte na 180°C.
- 2V míse smíchejte obě mouky a jedlou sodu. Do jiné misky dejte všechny ostatní suroviny, položte ji nad vodní lázeň a šlehejte přibližně 3 minuty.
- 3Tuto tekutou směs nalijte do mísy s moukou a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 4 stejné díly, každý zabalte do fólie a nechte 20 minut odpočívat.
- 4Každý díl vyválejte na co nejtenčí plát a postupně je pečte přibližně 8 minut ve vyhřáté troubě. Poté nechte pláty vychladnout.
POSTUP NA KRÉM
- 1Do rendlíku dejte mléko a smetanu. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyndejte zrníčka. Přidejte je do rendlíku a přihoďte i celý lusk. Zamíchejte a přiveďte k varu. Nechte na mírném stupni 1 minutu povařit, poté rendlík z plotny odstavte a nechte alespoň 2 hodiny louhovat.
- 2Po vylouhování lusk z mléka vytáhněte, přidejte cukr, hladkou mouku a krupici. Přiveďte znovu k varu a za stálého míchání připravte hustou kaši, kterou nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- 3Vychladnutou kaši dejte do mísy od kuchyňského robota a začněte ji šlehat. Postupně přidávejte kostičky změklého másla a připravte hladký krém.
- 4Upečené pláty těsta prokládejte rovnoměrnou vrstvou krému. Na vrchní plát těsta dejte pečící papír, řezy zatižte a nechte do druhého dne v lednici odležet.
POSTUP NA POLEVU
- 1Do misky dejte nalámanou čokoládu a kostičky másla. Položte ji na vodní lázeň a nechte rozpustit. Poté misku sundejte a směs promíchejte na hladkou polevu. Uležené řezy polevou polejte a nechte ji zatuhnout.
Tip
Je lepší, když řezy ponecháte vcelku a vždy odkrojíte pouze porci k servírování. Zbytečně tak nevyschnou a zachovají si svou vláčnost.
Pavel Berky
Pavel Berky, finalista soutěže MasterChef Česko je vášnivý kuchař a návrhář. Jeho kulinářský styl je inovativní, spojuje tradiční recepty s moderním přístupem, a využívá kvalitní lokální suroviny. A spoustu jeho receptů nyní najdete i na Rohlík Chef!