4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 5 větších syrových brambor varného typu A (5× cca 150 g)
- 60 g másla
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 100 ml smetany na vaření (12 % tuku)
- Sůl
- Pepř
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Papír na pečení
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Brambory oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Dále si připravte 2 pánve vhodné do trouby – jednu vyšší, o průměru cca 25 cm, a jednu o něco menší, běžné výšky, o průměru cca 20 cm.
- 2 Následně dejte předehřívat troubu na 170 °C a vezměte si menší rendlík. Do rendlíku dejte máslo a rozpusťte ho na mírném ohřevu (potrvá to 2–3 minuty). Rozpuštěné máslo přelijte do větší mísy. Poté oloupejte česnek, prolisujte ho do mísy k máslu, přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř a promíchejte. Následně do mísy přidejte nakrájené brambory a opět promíchejte. Takto ochucené brambory naskládejte do větší z připravených pánví, přilijte k nim smetanu, povrch směsi zakryjte pečicím papírem a navrch položte menší z pánví, aby brambory byly zatížené. Do vrchní pánve můžete nasypat sušený hrách, aby byla ještě těžší.
- 3Připravené pánve s bramborami vložte do vyhřáté trouby a pečte 60–65 minut při 165–170 °C. Po této době z brambor sundejte vrchní pánev a sloupněte pečicí papír, teplotu v troubě zvyšte na 215–220 °C a pečte dalších 20–25 minut, dokud brambory na povrchu nezezlátnou.
- 4Upečené brambory vyndejte z trouby, znovu je zakryjte pečicím papírem a znovu je zatižte menší pánví. Poté je přemístěte do lednice a nechte alespoň 3 hodiny chladit.
- 5 Až budete chtít brambory podávat, předehřejte troubu na 180 °C a vyložte si pečicím papírem plech. Vychlazenou bramborovou směs vyndejte z lednice, nakrájejte ji na 4 porce, ty dejte na vyložený plech a zahřívejte v troubě 5–7 minut při 180–185 °C. Po ohřátí brambory ihned podávejte.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.