10 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA KORPUS
- 500 g mrkve
- 5 vajec velikosti M
- 120 g třtinového cukru krystal
- 200 g jemně mletých mandlí
- 80 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 12 g kypřicího prášku do pečiva
- Sůl
SUROVINY NA KRÉM
- 200 g smetanového sýra
- 2 lžíce medu v tekutém stavu
- 100 g polotučného tvarohu z vaničky
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Papír na pečení
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Poté si připravte mísu a vyšší mixovací nádobu, nachystejte si vejce a oddělte žloutky od bílků: Žloutky dávejte do mísy a bílky do vyšší nádoby.
- 2Následně si vyložte pečicím papírem kulatou koláčovou formu (⌀ 22 cm), dejte předehřívat troubu na 170 °C a připravte těsto: Ke žloutkům v míse přidejte 90 g třtinového cukru a tuto směs šlehejte ručním šlehačem, dokud nevznikne pěna a směs nezdvojnásobí svůj objem. Do vyšlehané směsi přidejte nastrouhanou mrkev a mleté mandle, prosejte do ní špaldovou mouku, kypřicí prášek a špetku soli a celý obsah mísy důkladně promíchejte, aby vzniklo hutnější těsto. Následně si připravte tyčový mixér se šlehacím nástavcem, bílky ve vyšší nádobě vyšlehejte do téměř tuhého sněhu (zabere to zhruba 2 minuty), poté k nim přisypte 30 g třtinového cukru a šlehejte dále, dokud nevznikne pevný, tuhý sníh. Z vyšlehaného sněhu odeberte cca ¼ a toto množství opatrně přimíchejte do mrkvového těsta v míse, aby se nadlehčilo. Následně do mísy opatrně zapracujte i zbytek bílkového sněhu.
- 3Hotové těsto nalijte do vyložené formy a pečte 55–60 minut při 165–170 °C.
- 4Po upečení koláč vyndejte z trouby a nechte ho cca 1 hodinu chladnout ve formě.
- 5Mezitím si připravte krém: V hlubší míse si společně vyšlehejte smetanový sýr, med a tvaroh.
- 6Až koláč vychladne, potřete ho připraveným krémem. Následně koláč nakrájejte na 10 porcí a podávejte.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.