4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA SMETANOVÝ SÝR
- 500 g bílého jogurtu (3–4 % tuku)
- Sůl
- Pepř
SUROVINY
- 400 g cizrny z plechovky
- 2 stroužky česneku
- 30 g ovesných vloček jemných
- 50 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl
- Pepř
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Papír na pečení
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve si vezměte velkou mísu, vložte do ní síto a do síta dejte plátno. Do plátna vložte bílý jogurt a dejte ho odležet přes noc do lednice – v plátnu poté zůstane pouze smetanový sýr. Ten následně dochuťte solí a pepřem.
- 2Nyní si dejte předehřívat troubu na 180 °C, připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
- 3Cizrnu z plechovky sceďte a česnek oloupejte. Scezenou cizrnu i oloupaný česnek přemístěte do mixéru a rozmixujte je téměř najemno. Následně do mixéru přidejte ovesné vločky, řepkový olej, citronovou šťávu a sůl a mixujte 1–2 minuty, dokud se všechny ingredience nespojí. Vzniklou směs přendejte na připravený plech s pečicím papírem, přikryjte ji dalším archem pečicího papíru a přes papír ji válečkem vyválejte na cca 3 mm silný plát. Poté odstraňte vrchní arch papíru, plát těsta nožem rozřežte na kostičky nebo libovolné jiné tvary a pečte 30–35 minut při 170–180 °C.
- 4Po upečení nechte krekry alespoň 20 minut chladnout a poté je podávejte s připraveným smetanovým sýrem.
- 5Domácí smetanový sýr skladujte v lednici, kde vám vydrží 4–6 dní. Krekry vydrží 4–5 dní v uzavřené nádobě při pokojové teplotě.
TIP
- 1Sýr můžete před podáváním posypat čerstvě namletým pepřem.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.