6 KUSŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 l vody
- 400 g hlávkové kapusty
- 50 g eidamu (30 % tuku v sušině)
- 20 g másla
- 3 vejce velikosti M
- 30 g strouhanky (ideálně kukuřičné)
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- Sůl
- Pepř
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve si ve větším hrnci na silném plameni přiveďte k varu 1 l vody. Zatímco se voda zahřívá, nakrájejte kapustu na proužky nebo menší kousky. Jakmile voda začne vřít, osolte ji, vložte do hrnce nakrájenou kapustu a vařte ji 10 minut na silném plameni.
- 2Mezitím si najemno nastrouhejte eidam. Dále si vezměte rendlík a na mírném plameni v něm rozpusťte máslo (potrvá to 30 – 60 sekund).
- 3Až se dovaří kapusta, sceďte ji, zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a důkladně vymačkejte.
- 4Nyní si dejte předehřívat troubu na 180 – 185 °C, nachystejte si plech (30 cm × 40 cm) a vyložte ho pečicím papírem. Následně si nachystejte vyšší mixovací nádobu a větší mísu. Vejce rozdělte na žloutky a bílky – bílky dávejte do mixovací nádoby a žloutky do mísy. Ke žloutkům přidejte uvařenou kapustu, kukuřičnou strouhanku, muškátový oříšek, rozpuštěné máslo, sůl a pepř a promíchejte. K bílkům přidejte špetku soli a šlehačem je šlehejte zhruba 2 – 3 minuty na vysoký výkon, dokud neušleháte tuhý sníh. Bílkový sníh pak opatrně vmíchejte do směsi v míse a ze vzniklé hmoty vytvořte na plechu placky o průměru 7 – 8 cm a výšce 0,5 – 1 cm.
- 5Jakmile zpracujete všechno těsto, vložte plech do trouby a placky pečte 23 – 25 minut na 180 – 185 °C.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.