12 KUSŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 300 g syrových brambor (varný typ C)
- 100 g žluté cibule
- 80 g čerstvého baby špenátu
- 20 g másla
- 1 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- 60 g eidamu (30 % tuku v sušině)
- 3 vaječné žloutky
- 50 ml polotučného mléka
- 40 g celozrnné špaldové mouky hladké
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- Sůl
- Černý pepř
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejlépe 6 hodin předem si uvařte brambory ve slupce: Brambory dejte do hrnce, zalijte dostatečným množstvím vody, osolte a přiveďte na silném plameni k varu. Až voda začne vřít, snižte plamen na střední stupeň a brambory vařte 30–35 minut. Po této době vyzkoušejte, jestli jdou brambory snadno propíchnout vidličkou – pokud ne, vařte je o něco déle (celková doba vaření závisí na velikosti brambor). Uvařené brambory sceďte a nechte důkladně vychladnout.
- 2Následně si oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Baby špenát nakrájejte nahrubo. Poté si v pánvi na středním plameni rozpalte máslo a 1 lžíci oleje, vložte do pánve nakrájenou cibuli a opékejte ji 3–4 minuty. Následně do pánve přidejte nakrájený baby špenát, vypněte ohřev, promíchejte a směs nechte v pánvi 5 minut chladnout.
- 3Mezitím si dejte předehřívat troubu na 180–185 °C, vyložte si pečicím papírem plech a nastrouhejte si najemno eidam.
- 4nastrouhejte si najemno eidam. Nyní si oloupejte uvařené brambory a nastrouhejte je najemno do větší mísy. K nastrouhaným bramborám přidejte špenátovou směs z pánve, vaječné žloutky, mléko, nastrouhaný eidam, špaldovou mouku, muškátový oříšek, sůl a pepř a promíchejte. Poté si vezměte zdobicí sáček se zdobicím nástavcem, naplňte ho vzniklým těstem a začněte na vyložený plech tvořit pusinky o průměru 3–4 cm a výšce 3 cm.*
- 5Jakmile zpracujete všechno těsto, vložte plech do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut na 180–185 °C.
- 6Po upečení pusinky ihned podávejte.
Tip
* Namísto pusinek můžete z těsta dvěma lžícemi vytvarovat kuličky.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.