6 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA VÝVAR
- ¼ ks celeru
- 2 ks mrkve
- 2 ks cibule
- 500 g kuřecích skeletů na polévku
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky černého pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžíce oleje
SUROVINY NA POLÉVKU
- ½ ks menšího květáku
- ¼ ks celeru
- 2 ks brambor
- 2 ks mrkve
- 200 g růžičkové kapusty
- 1 lžíce oleje
- Mletý kmín
- Sůl
- Mletý pepř
- Čerstvá petrželka
SUROVINY NA KAPÁNÍ
- 1 ks vejce
- 30 g polohrubé mouky
- Špetka soli
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Do polévky můžeme dát jakoukoliv zeleninu, kterou máme právě doma. Můžeme také využít zásoby z mrazáku, jako třeba mražený hrášek či další druhy zeleniny. V tomto je tento druh polévky skvělý. Jako obměnu místo kapání můžeme do polévky přidat ovesné vločky, kuskus, quinou, orzo nebo luštěnyn. Pokaždé tak budeme mít trošku jinou, ale vždy skvělou a výživnou polévku.
- 2Rozehřejeme pánev s nepřilnavým povrchem. Pokapeme olejem a opečeme ze všech stran kuřecí skelety. Vložíme do pomalého či klasického hrnce, přidáme očištěnou a na menší kusy nakrájenou zeleninu a koření. Cibuli můžeme vložit i se slupkou, zajistí nám krásnou žlutou barvu vývaru. Zalijeme 3 litry studené vody a na mírném plameni vaříme 1,5 hodiny. V pomalém hrnci nastavíme první stupeň na 6 hodin. Vývar scedíme přes jemné síto nebo utěrku a nyní je připravený pro použití k přípravě polévky.
- 3Květák rozebereme na růžičky. Celer a brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Mrkve oškrábeme a nakrájíme na kolečka, růžičkovou kapustu očistíme, odstraníme vrchní listy a přepůlíme.
- 4Pánev pokapeme olejem a rozpálíme ji. Celer, mrkev a kapustu opečeme ze všech stran. Vložíme do hrnce, přidáme květák a brambory a zalijeme vývarem. Vaříme na mírném ohni 20 minut, zkontrolujeme, jak je zelenina měkká a odstavíme. Případně vaříme do změknutí zeleniny.
- 5Na kapání smícháme vejce s polohrubou moukou a solí. V rendlíku přivedeme vodu k varu, stáhneme oheň na polovinu, osolíme ji a přes vidličku nebo hrubé struhadlo vlijeme směs do vody. Lehce promícháme a 1 minutu vaříme. Kapání scedíme a vložíme do polévky.
- 6Polévku podáváme s nasekanou petrželkou.
Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!