18 PorcíDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
Na těsto
- 2 vejce
- 8 g vanilkového cukru
- 80 g cukru krystal
- 1,5 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- 50 ml polotučného mléka
- 100 g pšeničné mouky polohrubé
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička holandského kakaa
Na náplň
- 9 lžiček libovolné marmelády
- nebo oříškového másla s kakaem
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Troubu dejte předehřát na 180 °C, nachystejte si silikonovou formu na 6 medvídků a položte ji na plech, aby byla stabilnější.
- 2Připravte si středně velkou mísu a vyšší nádobu na šlehání. Poté si vezměte vejce a oddělte žloutky od bílků: Žloutky dávejte do mísy a bílky do vyšší nádoby.
- 3Ke žloutkům přisypte vanilkový cukr a 40 g cukru krystal a ručním šlehačem směs šlehejte 2–3 minuty na vysoký výkon, dokud nevznikne pěna. Do pěny následně za stálého míchání zapracujte 1,5 lžíce oleje. Do vzniklé směsi přilijte 50 ml mléka a prosejte mouku s kypřicím práškem a celou směs promíchejte.
- 4Bílky šlehejte ručním šlehačem 2–3 minuty na vysoký výkon, dokud nevznikne sníh. Do sněhu přidejte zbylých 40 g cukru a šlehejte další 1–2 minuty na vysoký výkon, dokud sníh nebude zcela tuhý.
- 5Hotový sníh pomocí vařečky opatrně přimíchejte k těstu v míse.
- 6Ze vzniklého těsta odeberte 2 lžíce a v menší misce je smíchejte s holandským kakaem.
- 7Do medvědích tlapek ve formě nalijte tenkou vrstvu kakaového těsta a následně formu naplňte světlým těstem. Navrch každé naplněné prohlubně přidejte ½ lžičky marmelády nebo kakaového oříškového másla – později se do těsta zapeče a vytvoří tak náplň.
- 8Plech s naplněnou formou vložte do trouby a pečte 10–12 minut při 175–180 °C.
- 9Plech vyjměte z trouby a medvídky nechte ve formě chladnout alespoň 15 minut. Poté je z formy vyklopte a nechte chladnout dalších 10 minut.
- 10Postupně připravte další 2 várky medvídků – pokaždé formu naplňte stejným způsobem jako předtím, medvídky pečte 10–12 minut při 175–180 °C a nechte chladnout alespoň 15 minut ve formě a 10 minut mimo formu.
- 11Po vychladnutí můžete medvídky podávat.
Tip
Připravit můžete i zebrované medvídky: Holandské kakao smíchejte s celou polovinou těsta, vzniklé kakaové těsto nalijte na to světlé, promíchejte lžící a výslednou směsí plňte formu. Případně můžete kakao z receptu zcela vynechat a medvídky péct celé světlé – na jejich chuti se to nijak negativně neprojeví. Je také možné vynechat z receptu marmeládu či oříškové máslo a připravit tak medvídky bez náplně.
30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.