8 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA KVÁSEK
- 150 g mléka
- ½ kostky droždí
- 30 g pšeničné celozrnné mouky
- 1 lžička třtinového cukru
SUROVINY NA TĚSTO
- 60 g změklého másla
- 1 vejce
- Citronová kůra z půlky citronu
- 330 g pšeničné celozrnné mouky
- 60 g třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
SUROVINY NA DOKONČENÍ
- 1 vejce
- 30 g plátků mandlí
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Pečící papír
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Vejce a máslo vytáhneme z lednice 1 hodinu před přípravou těsta.
- 2Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Suroviny na kvásek promícháme do hladké konzistence a necháme 15-20 minut odpočinout. Jakmile vzejde kvásek, přidáme jej do mísy společně s ostatními surovinami kromě másla a zpracováváme v hladké těsto alespoň 10 minut. Máslo nakrájíme na kousky a postupně do těsta přidáváme. Následně těsto zpracováváme ještě 5 minut.
- 3Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout přibližně 60 minut. Těsto musí zdvojnásobit svou velikost.
- 4Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme jej na části, ze kterých vytvoříme prameny a upleteme vánočku.
- 5Na plech s pečícím papírem umístíme vánočku, přikryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout. Trvá to přibližně 45 minut.
- 6Po 30 minutách kynutí zapneme troubu na horní a dolní ohřev a nastavíme 170 °C. Jakmile je vánočka vykynutá, potřeme ji rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme přibližně 30 minut do zlatohnědé barvy.
Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!