Košík

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY NA KAŠI

  • 800 g syrových brambor (varný typ C)
  • 2 bobkové listy
  • 200 ml polotučného mléka
  • 50 g másla
  • Sůl

SUROVINY NA HOLANDSKÝ ŘÍZEK

  • 400 g mletého vepřového masa
  • 100 g najemno nastrouhané goudy
  • 30 g natě z jarní cibulky (nakrájené najemno)
  • 1⁄2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 vejce velikosti M
  • 3 lžíce bílé pšeničné mouky hladké
  • 100 g strouhanky
  • 40 ml slunečnicového oleje
  • Sůl

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Nejprve si připravte bramborovou kaši: Brambory oloupejte, omyjte, nakrájejte na kostky o velikosti cca 3 cm × 3 cm a vložte do hrnce se studenou osolenou vodou a bobkovým listem. Vařte na středním plameni 18–20 minut od bodu varu.
  • 2Mezitím si připravte směs na řízky: Do větší mísy dejte mleté vepřové maso, najemno nastrouhanou goudu, jarní cibulku, muškátový oříšek, sůl a pepř a vše promíchejte. Z hotové masové směsi následně vytvořte oválné placky o hmotnosti 150 g. Každý ovál by měl být cca 1 cm vysoký.
  • 3Až budou brambory uvařené, sceďte je a vyndejte bobkový list. Poté v menším hrnci přiveďte k varu mléko s máslem. Jakmile mléko začne vřít, snižte plamen na mírný stupeň a nechte máslo rozpustit. Scezené brambory rozšťouchejte šťouchadlem na brambory, následně si vezměte tyčový mixér se šlehacím nástavcem (popřípadě metličku) a postupně do kaše zašlehávejte teplé mléko s máslem. Hotovou kaši přendejte do rendlíku a před podáváním ji přihřejte.
  • 4Nyní si připravte 3 hluboké talíře: Do jednoho talíře rozklepněte vejce a rozšlehejte je vidličkou. Do druhého talíře nasypte hladkou mouku a do třetího strouhanku. Holandské řízky obalte nejdříve v mouce, následně ve vejci a nakonec ve strouhance.
  • 5Následně na středním plameni rozpalte pánev se slunečnicovým olejem. V momentě, kdy je olej rozpálený, vložte do pánve obalené holandské řízky a smažte je na středním plameni 4–5 minut z každé strany.
  • 6Po usmažení řízky podávejte s teplou kaší.
Tip
Holandské řízky můžete po usmažení ještě vložit do trouby vyhřáté na 200–210 °C a péct 12–13 minut. Místo bobkového listu můžete do kaše použít například stonky z hladkolisté petrželové natě nebo libeček.
30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.

SUROVINY NA KAŠI

SUROVINY NA HOLANDSKÝ ŘÍZEK