20 KUSŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA TĚSTO
- 165 g nasekané hořké čokolády
- 115 g másla
- 280 g hladké mouky
- 300 g třtinového krupicového cukru
- ¼ lžičky soli
- 180 g podmáslí nebo kefíru pokojové teploty
- 1 a ½ lžičky sody
- 2 vejce pokojové teploty
- Višně vypeckované a ideálně v nálevu (lze použít i čerstvé nebo mražené – cca 40 kusů, podle velikosti)
SUROVINY NA KRÉM
- 250 g nasekané hořké čokolády
- 240 g smetany ke šlehání s alespoň 33% tuku
- Špetka soli
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Forma na muffiny
- Papirové košíčky na muffiny
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA TĚSTO
- 1Předehřejte troubu s horním a dolním ohřevem na 175° C a připravte si košíčky na muffiny do formy na muffiny.
- 2Pokud používáte višně v nálevu, přeceďte višně přes sítko (nechte je okapat) a nálev uschovejte.
- 3115 g čokolády dejte do plastové misky a pozvolna (po 15 vteřinách maximálně s následným promícháním) rozpusťte v mikrovlnné troubě (nebo nechte rozpustit v misce nad vodní lázní).
- 4Zvažte nálev z višní a nalijte ho do rendlíku. Doplňte případně vodou do celkové hmotnosti tekutiny 200 g (nemáte-li naložené višně, ale používáte mražené nebo čerstvé, použijte jednoduše celkem 200 g vody), přidejte máslo a na mírném stupni nechte na sporáku rozpustit.
- 5Vmíchejte do máslové směsi rozpuštěnou čokoládu a sejměte ze sporáku. Nechte trochu zchladnout.
- 6V míse smíchejte mouku, sodu, cukr a sůl. Nalijte čokoládovou směs do moučné směsi a dobře promíchejte. Vmíchejte podmáslí nebo kefír a nakonec vejce.
- 7Do připraveného těsta zamíchejte 50 g nasekané čokolády a těsto rozdělte lžící nebo malou naběračkou do připravených košíčků. Neplňte je cca 1 cm pod horní okraj.
- 8Do každého košíčku dejte několik višní (rozdělte tak, aby vyšly na všechny muffiny).
- 9Pečte 30 minut na střední příčce trouby nebo tak dlouho, než při zkoušce špejlí zůstane suchá (max. s drobečky). Nechte zcela vychladnout.
POSTUP NA KRÉM
- 1250 g nasekané hořké čokolády rozehřejte v mikrovlnné troubě.
- 2Smetanu dejte do rendlíku a přiveďte k varu.
- 3Nalijte smetanu na čokoládu, nechte 1 minutu stát a stěrkou rozmíchejte dohladka. Dejte na cca 45 minut do lednice (nebo na tak dlouho, až dosáhne krémové konzistence) a občas promíchejte, aby krém tuhl rovnoměrně. Nenechte ale v lednici dlouho, aby neztuhl moc a šel nastříkat na muffiny. Pokud by ztuhl moc, nechte povolit v mikrovlnné troubě (vždy po max. 15 vteřinách zahřejte a promíchejte) a nechte znovu ztuhnout.
POSTUP NA DOKONČENÍ CUPCAKES
- 1Krém dejte do zdobícího sáčku s řezanou špičkou a krouživým pohybem od středu k okraji nastříkejte malou růžičku na každý cupcake. Nemáte-li zdobící špičky, krém naneste klidně lžící nebo kopečkovačem na zmrzlinu.
- 2Dozdobit můžete nasekanými oříšky, lyofilizovaným nebo čerstvým ovocem nebo jedlými květy.
Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!