4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 3 kuřecí stehenní řízky bez kůže
- 2 lžíce kokosového oleje (může být i arašídový nebo rostlinný)
- 2 banánové šalotky
- 2 stroužky česneku
- Kousek čerstvého zázvoru
- 50 g žluté curry pasty (případně méně výrazná Massaman curry pasta nebo naopak více pálivá červená curry pasta)
- 2 zralá manga
- 150 ml vývaru či vody
- 400 ml kokosového mléka
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- Sůl
- Čerstvé bylinky (koriandr, thajská bazalka nebo máta)
- Chilli paprička podle chuti
- Bílý jogurt k servírování (Miil 10 % tuku)
- Opečené kokosové chipsy k servírování (možno vynechat)
PŘÍLOHA
- Větší hrnek basmati rýže
- 2 stejné (spíše necelé) hrnky vody
- 2 limetové listy
- ½ lžičky soli
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte propláchnutou rýži s limetovými listy, solí a vodou v hrnci, který můžete i s poklicí dát do trouby. Přiveďte na plotýnce k varu a vařte 2 minuty. Přiklopte poklicí. Vypněte troubu, vložte sem hrnec a stopněte 17 minut. Poté rýži vyjměte a nechte přiklopenou až do chvíle servírování.
- 2V hlubší pánvi orestujte kusy kuřecího masa na oleji z každé strany asi 3 minuty a dejte stranou. Přidejte do pánve ještě trochu tuku a k tomu nadrobno nakrájenou šalotku, najemno nastrouhaný oloupaný zázvor a česnek. Na mírnějším plamenu nechte 5 minut změknout.
- 3 V mixéru nebo blenderu smíchejte kokosové mléko, jedno oloupané mango, římský kmín a mletý koriandr. Promixujte dohladka.
- 4Do pánve přidejte curry pastu, minutu míchejte a nechte rozvonět, podlijte vodou či vývarem a nechte odvařit připečeniny, které dodají chuť. Přidejte orestované maso a kokosovo-mangovou směs. Promíchejte, přiklopte poklicí a nechte mírně probublávat 15-20 minut.
- 5Na poslední 3 minuty varu přidejte oloupané a na kostičky nakrájené druhé mango. Když vypnete plamen úplně, ještě také část čerstvých bylinek, případně dosolte.
- 6Servírujte s jogurtem, chilli papričkou, dalšími bylinkami a ideálně také kokosovými chipsy spolu s hotovou basmati rýží.
MENU od Koko
Veronika „Koko“ Šmehlíková je úspěšná blogerka a moderátorka, držitelka ocenění Blogerka i Foodblogerka roku, kterou znáte z Evropy 2 a vlastních pořadů MENU domů a MENU podle Koko.