Košík

1 PORCEDo hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 15 g celozrnné špaldové mouky hladké
  • 10 g holandského kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 2 vaječné bílky (pokojové teploty)
  • 25 g hořké čokolády (min. 80%)
  • Sůl

SUROVINY NA DOZDOBENÍ

  • Zakysaná smetana
  • Lesní ovoce

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Troubu předehřejte na 180 °C.
  • 2Do misky prosejte špaldovou mouku, kakao a kypřicí prášek a misku dejte zatím stranou. Následně si vezměte tepluvzdorný hrnek, vymažte ho rozpuštěným kokosovým olejem a vysypejte třtinovým cukrem.
  • 3Nyní si ve vodní lázni* rozpusťte hořkou čokoládu a poté ji nechte alespoň 5 minut chladnout.
  • 4Mezitím si připravte sníh z bílků: bílky dejte do vyšší nádoby na šlehání, přidejte špetku soli a pomocí ručního šlehače z bílků vyšlehejte tuhý sníh – dostatečně vyšlehaný bude tehdy, když po vytažení metličky zůstane ve sněhu stát špička, jejíž konec se neohýbá dolů. Hotový sníh přemístěte do mísy.
  • 5Až bude mít čokoláda teplotu tak akorát (což si můžete ověřit tím, že když do čokolády namočíte prst, nespálíte se), opatrně ji zapracujte do sněhu v míse – nejlépe pomocí silikonové stěrky. Až vytvoříte jednobarevnou, kompaktní a nadýchanou směs, přisypte do mísy směs mouky, kakaa a kypřicího prášku a vše znovu opatrně promíchejte. Výsledné těsto přemístěte do vymazaného a cukrem vysypaného hrnku, okraje hrnku otřete prstem, hrnek vložte do předehřáté trouby a pečte přesně 18 minut při 180 °C.
  • 6*Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte trochu vody (jen tolik, aby se hladina později nedotýkala dna misky) a přiveďte k varu; mezitím si do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, zasuňte do hrnce misku s čokoládou a za stálého míchání nechte čokoládu rozpustit nad horkou párou.
Tip
Hotové suflé můžete podávat se lžící zakysané smetany nebo s rozvarem z lesního ovoce.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek. Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené. Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na rychlé a zdravé vaření. Autorka fotografie je Marie Bartošová.

SUROVINY

SUROVINY NA DOZDOBENÍ