10 SKLENIC PO 750 MLDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
NÁLEV
- 150 g cukru krupice
- 500 ml octa
- 25 tablet sacharinu
- 1 lžička soli
SUROVINY
- 3 kg malých okurek nakládaček
- 5 oloupaných středních mrkví
- 1 oloupaný křen
- 2 oloupané cibule
- 10–15 ks koprového okvětí
- 10–15 bobkových listů
- 20 kuliček nového koření
- 5 lžiček hořčičného semínka
- 5 lžiček celého černého pepře
- 30 ks hřebíčku
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Zavařovací sklenice
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA NÁLEV
- 12 litry vody zahřejeme na 70–80 °C a nasypeme do ní sůl, cukr, sacharin a přilijeme ocet. Přivedeme k varu a vaříme 2 minuty. Poté odstavíme z ohně.
POSTUP
- 1Okurky pečlivě omyjeme a dle potřeby očistíme kartáčkem. Mrkev a křen nakrájíme na kolečka. Větší kolečka ještě přepůlíme. Cibuli přepůlíme a nakrájíme na půlkolečka.
- 2Na dno sklenic vložíme vždy 5 koleček mrkve, 1–2 kolečka křenu, trochu cibule, dle velikosti 1–2 okvětí kopru, ½ lžičky hořčičného semínka, 2 kuličky nového koření, ½ lžičky celého pepře, dle velikosti 1–2 bobkové listy a 3 ks hřebíčku. Poté do sklenic pečlivě naskládáme okurky.
- 3Okurky zalijeme teplým nálevem. Sklenice zavíčkujeme, vložíme do zavařovacího hrnce a zalijeme vodou. Zahřejeme na 80 °C a při této teplotě udržujeme 7 minut. Poté sklenice vyjmeme a ihned obrátíme na víčko. Po vychladnutí sklenice otočíme a uskladníme.
Tip
Do láku můžete přidat celou skořici nebo celý zelený pepř.
Menší okurky jsou chutnější.
Okurky v neotevřené sklenici vydrží 2 roky.
Pro větší přehled sklenice označte datem výroby.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef