1 PEKÁČDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 500 g třešní
- 6 vajec
- 100 g krupicového cukru
- 300 g másla
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžíce kypřícího prášku
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
ALTERNATIVNÍ OVOCE
- Borůvky
- Rybíz
- Jahody
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve si vyndáme všechny suroviny na linku, aby přijaly pokojovou teplotu (Tento krok je velice důležitý, abychom předešli případnému sražení těsta.).
- 2Plech vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
- 3Třešně omyjeme, očistíme a vypeckujeme.
- 4Vejce rozdělíme do dvou misek na žloutky a bílky.
- 5Máslo utřeme s cukrem do hezké nadýchané pěny. Poté do ní zašleháme jeden žloutek za druhým a na závěr i najemno nastrouhanou citrónovou kůru.
- 6Hladkou mouku promícháme s kypřicím práškem, prosejeme ji do misky a zamícháme do máslové směsi.
- 7Nyní vyšleháme bílky dotuha. Rozdělíme je na dvě části a jednu po druhé jemně metličkou zamícháme do těsta (Bílky je lepší do základu zašlehávat nadvakrát. Základ, ve kterém je více mouky, totiž bývá těžký, a proto první část bílků slouží k naředění, a teprve druhá k načechrání těsta.).
- 8Těsto rovnoměrně rozprostřeme do pekáče, navrch poklademe třešně a poté dáme péct do trouby vyhřáté na 160 °C na 30 minut.
- 9Upečenou bublaninu poprášíme moučkovým cukrem a poté ji nakrájíme na čtverečky.
Tip
Pro bublaninu nemusíte vždy použít jen třešně, ale i jakékoliv jiné ovoce. Skvělé jsou i borůvky, jahody, ale i rybíz.
Neplecha na plechu
Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží ve své nové knize Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.