E965 - Maltitol
Description
Maltitol je sladidlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka v potravinách. Používá se k nahrazení sacharózy. Jeho sladkost dosahuje cca 75-90% sladkosti sacharózy, ale obsahuje poloviční energii. Stimuluje růst probiotických bakterií v tenkém střevě. Nezpůsobuje kažení zubů. Část cukerného alkoholu se nevstřebává do krve, ale je zpracována fermentací až v tlustém střevě.Usage
Použití látky je ve žvýkačkách, různých sladkostech (hlavně v marcipánech a v nugátu), mražených krémech, bývá součástí stolních sladidel apod. Používá se také v kosmetických výrobcích nebo v tabáku.Production
Látka se vyrábí hydrogenací maltózy, což je cukr získaný ze škrobů.Side effects
Látka se ve většině literatur považuje za bezpečnou. Požíváním velkého množství může dojít k nadměrné plynatosti, nadýmání nebo může mít projímavý efekt. Studie na krysách uvádějí, že v nadledvinkách proběhly po požívání Maltitolu jisté změny. S tím souvisí i pozorovatelný nárůst vzniku zhoubných i nezhoubných nádorů nadledvin a prsních žláz u samičích jedinců. Komise pro posuzování rizik JEFCA uvedla, že výskyt těchto nádorů nesouvisel s jejich stravou v průběhu studie, do budoucna doporučuje diskuzi a provedení dalších studií.Sources
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.