Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering, exclusive products for members only and many other benefits.Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering
Purchase 4x a month without a minimum order amount
15 % discount on WITHOUT COMPROMISE products
Exclusive products for members only

Cart

E965 - Maltitol

Description

Maltitol je sladidlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka v potravinách. Používá se k nahrazení sacharózy. Jeho sladkost dosahuje cca 75-90% sladkosti sacharózy, ale obsahuje poloviční energii. Stimuluje růst probiotických bakterií v tenkém střevě. Nezpůsobuje kažení zubů. Část cukerného alkoholu se nevstřebává do krve, ale je zpracována fermentací až v tlustém střevě.

Usage

Použití látky je ve žvýkačkách, různých sladkostech (hlavně v marcipánech a v nugátu), mražených krémech, bývá součástí stolních sladidel apod. Používá se také v kosmetických výrobcích nebo v tabáku.

Production

Látka se vyrábí hydrogenací maltózy, což je cukr získaný ze škrobů.

Side effects

Látka se ve většině literatur považuje za bezpečnou. Požíváním velkého množství může dojít k nadměrné plynatosti, nadýmání nebo může mít projímavý efekt. Studie na krysách uvádějí, že v nadledvinkách proběhly po požívání Maltitolu jisté změny. S tím souvisí i pozorovatelný nárůst vzniku zhoubných i nezhoubných nádorů nadledvin a prsních žláz u samičích jedinců. Komise pro posuzování rizik JEFCA uvedla, že výskyt těchto nádorů nesouvisel s jejich stravou v průběhu studie, do budoucna doporučuje diskuzi a provedení dalších studií.

Sources

  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • 790. Maltitol and maltitol syrup (WHO Food Additives Series 32)link ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives