Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering, exclusive products for members only and many other benefits.Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering
Purchase 4x a month without a minimum order amount
15 % discount on WITHOUT COMPROMISE products
Exclusive products for members only

Cart

E927b - Močovina

Description

Močovina je produktem metabolismu (aminokyselin) savců obojživelníků a některých ryb, vyskytuje se v lidské moči (přibližně v objemu 20gramů/den. Má formu bezbarvých krystalků bez zápachu, s jemnou slanou chutí. Disponuje schopností dodat pečivu hnědou barvu, např. preclíkům. Z medicínského hlediska funguje močovina jako diuretikum (lokální antiseptikum) pro redukci objemu vody v těle. Největší využití má jako hnojivo.

Usage

Používá se jako přídavek do kynutého pečiva, ve víně a ve žvýkačkách (upravuje jejich strukturu) V lékařství se používá jako lokální antiseptikum. Průmyslově se používá jako hnojivo, složka lepidel, surovina pro výrobu plastických hmot, přísada do cigaret, zubních past.

Production

Komerčně je vyráběna z amoniaku a oxidu uhličitého. Vyrábí se v podobě granulí, vloček, kuliček, krystalů a roztoků.

Side effects

Organizace FDA (Food and Drug Administration v USA) oznámila že použití močoviny ve žvýkačkách v množství do 3% je bezpečné. Jedná se o přirozenou součást metabolismu. V lidském těle se močovina vstřebává jen ve velmi malém množství. Hladina močoviny do 96 mg/100 ml nevyvolávají žádné toxické účinky. Při požití množství nad 150 mg/100 ml se mohou objevit příznaky nechutenství, nevolností, zvracení. U většiny testovaných osob byla však hladina do 300 mg/100 ml snášena velmi dobře, bez potíží. Může dráždit kůži.

Sources

  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Močovina - Wikipedielink ]
  • 798. Urea (WHO Food Additives Series 32)link ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives