E927b - Močovina
Description
Močovina je produktem metabolismu (aminokyselin) savců obojživelníků a některých ryb, vyskytuje se v lidské moči (přibližně v objemu 20gramů/den. Má formu bezbarvých krystalků bez zápachu, s jemnou slanou chutí. Disponuje schopností dodat pečivu hnědou barvu, např. preclíkům. Z medicínského hlediska funguje močovina jako diuretikum (lokální antiseptikum) pro redukci objemu vody v těle. Největší využití má jako hnojivo.Usage
Používá se jako přídavek do kynutého pečiva, ve víně a ve žvýkačkách (upravuje jejich strukturu) V lékařství se používá jako lokální antiseptikum. Průmyslově se používá jako hnojivo, složka lepidel, surovina pro výrobu plastických hmot, přísada do cigaret, zubních past.Production
Komerčně je vyráběna z amoniaku a oxidu uhličitého. Vyrábí se v podobě granulí, vloček, kuliček, krystalů a roztoků.Side effects
Organizace FDA (Food and Drug Administration v USA) oznámila že použití močoviny ve žvýkačkách v množství do 3% je bezpečné. Jedná se o přirozenou součást metabolismu. V lidském těle se močovina vstřebává jen ve velmi malém množství. Hladina močoviny do 96 mg/100 ml nevyvolávají žádné toxické účinky. Při požití množství nad 150 mg/100 ml se mohou objevit příznaky nechutenství, nevolností, zvracení. U většiny testovaných osob byla však hladina do 300 mg/100 ml snášena velmi dobře, bez potíží. Může dráždit kůži.Sources
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.