E926 - Oxid chloričitý
Description
Jedná se o žluto až lehce načervenalý plyn s nepříjemným zápachem. Látka je používána jako bělící činidlo do mouky, pro čištění pitné vody, přísada proti mikrobům ve znečištěné vodě a pro omývání ovoce a zeleniny v omezeném množství. Také se používá na vyplachování zařízení určených na zpracování obalu ovoce a zeleniny, kde působí jako konzervant. Při použití k čištění vody vzniká vedlejší produkt chloritan, jehož použití je omezeno.Usage
Používá se k čištění pitné vody, bělení skořápek vlašských ořechu nebo škrobů, bělení papíru, omývání ovoce a zeleniny, do obalů používaných pro ovoce a zeleninu. Také se používá při zpracování drůbeže.Production
Oxid chloričitý se vyrábí z kyseliny solné a hypochloritu sodného.Side effects
Oxid chloričitý není tak škodlivý jako chlor. Ničí vitamín E. Inhalace látky, požití nebo styk s pokožkou může způsobit podráždění očí, nosu, pokožky nebo hrdla, kašel, sípání, bronchitidu, plicní otok nebo chronický kašel, může mít i karcinogenní účinky. Látka je v podezření z toxicity. Jedná se o velmi nebezpečnou sloučeninu ohrožující ekosystém. Bylo dokázáno, že při důkladném omývání ovoce a zeleniny vodou se oxid choričitý dostane pryč. Při generování v obalech na ovoce a zeleninu je jeho množství zanedbatelné.Sources
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.